Werk aan veiligheid én vitaliteit met Vitaal Vakmens

Vitaal Vakmens

Vandaag, maandag 28 april, is het de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het belang van een veilige en gezonde werkomgeving. Maar hoe zorg je er als werkgever voor dat veiligheid en gezondheid echt gaan leven op de werkvloer? En hoe kan de methode Vitaal Vakmens hierin een rol spelen?

Wij geloven dat veiligheid en gezondheid op het werk te maken hebben met vitaliteit. Sterker nog: Vitaal Vakmanschap is een belangrijke basis voor een veilige, gezonde én toekomstbestendige organisatie.

Wat is Vitaal Vakmanschap?

Vitaal Vakmanschap gaat over meer dan fysieke fitheid of een gezonde lunch. Het gaat over medewerkers die hun werk met energie en plezier doen en hier zelf de regie in nemen, nu en in de toekomst. Het gaat over werkplezier, zingeving, ruimte om je te ontwikkelen en het gevoel dat je ertoe doet. En daar begint Duurzame Inzetbaarheid. En laat dat nu precies ook de basis zijn voor een veilige werkomgeving.

Vitaliteit en veiligheid: versterkende krachten

Een medewerker die zich vitaal voelt — fysiek én mentaal — zal eerder signalen oppikken van een onveilige werkomgeving. Deze medewerker is beter in staat om collega’s aan te spreken als iets niet veilig is en zal eerder risico’s of stresssignalen herkennen. Vitaliteit vergroot het bewustzijn en versterkt de onderlinge betrokkenheid. En dat is cruciaal voor veiligheid op de werkvloer.

Omgekeerd geldt ook: als mensen zich veilig voelen, durven ze zich eerder uit te spreken. Over wat beter kan, over hun eigen grenzen, over werkdruk. Die sociale veiligheid is een voorwaarde voor vitaliteit.

Oftewel: veiligheid voedt vitaliteit, en vitaliteit versterkt veiligheid. Als werkgever is het belangrijk om zorg te dragen voor mensen op de werkvloer, zodat zij duurzaam, gezond en met plezier kunnen blijven werken.

De kracht van Vitaal Vakmens

Het Vitaal Vakmens-programma van TNO sluit hier naadloos op aan. Deze wetenschappelijk onderbouwde methodiek helpt organisaties om te bouwen aan een vitale werkcultuur. Denk aan quick scans, teaminterventies, leiderschapsontwikkeling, coaching en effectmetingen.

En altijd met oog voor de praktijk: geen losse initiatieven, maar een structurele aanpak waarbij vitaliteit, veiligheid en samenwerking hand in hand gaan.

Maandag 28 april: meer dan een themadag

Gebruik deze dag niet alleen om het belang van veiligheid te benadrukken, maar ook om het gesprek over vitaliteit aan te gaan. Want als medewerkers zich gezien en gehoord voelen, als er ruimte is voor werkplezier en ontwikkeling, dan ontstaat er een cultuur waarin mensen tot bloei komen en risico’s sneller worden gesignaleerd.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Nieuwsgierig hoe het staat met de vitaliteit in jouw organisatie? Of benieuwd wat het Vitaal Vakmens-programma voor jullie kan betekenen?

Laat het ons weten en neem contact met ons op. Samen maken we werk van veiligheid en vitaliteit.

Ik ben ziek… wat nu?

Ziek zijn is vervelend genoeg, en dan komt er ook nog van alles op je af rondom werk wanneer je je ziek moet melden. Wat wordt er eigenlijk..