Re-integratie bij of na kanker: uitdagingen en aandachtspunten
Vandaag, 4 februari 2025, is het Wereldkankerdag. Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de impact die de ziekte heeft. Dit jaar wordt er stil gestaan bij verder leven met kanker. Want of je nu zelf patiënt bent of iemand om wie je geeft: de gevolgen van kanker op je leven zijn niet te onderschatten. Zorgorganisaties openen op en rond Wereldkankerdag hun deuren om te laten zien wat zij voor mensen met kanker en hun naasten kunnen betekenen. Van een lezing over een behandelmethode tot een luisterend oor en van een fit-challenge tot wandelcoaching.
Bij VDHC Werkadvies hebben wij ook te maken met kandidaten die leven met of na kanker. Onze collega Marjolein schreef hier eerder al een blog over. Werk speelt in toenemende mate een rol bij kanker, omdat steeds meer mensen de ziekte overleven. Werken kan in dit geval gezond zijn, mits er een goede balans is. Het kan zelfs een extra stimulans geven aan het herstel. In dit artikel vertellen wij over re-integratie bij of na kanker: uitdagingen en aandachtspunten.
Werken bij of na kanker
Werken geeft ritme en kwaliteit aan je leven. Daarom is werk bij of na kanker zo belangrijk. Het helpt mensen om de draad van het gewone leven vast te houden of weer op te pakken. Maar dat gaat niet vanzelf.
Kenmerkende problemen zijn vermoeidheid, geheugenproblemen en moeite met focussen. Vaak merken mensen dat ze de ene dag veel minder aankunnen dan de andere. Die verschijnselen zijn normaal wanneer je met kanker en kankerbehandelingen te maken hebt (gehad), maar ze zijn niet minder vervelend.
Hoe de ziekte ook verloopt, re-integratie bij of na kanker is per definitie een complex traject, dat zowel mentaal als fysiek een impact heeft op de leef- en werkomgeving. Gelukkig is er ondersteuning beschikbaar om deze uitdagingen aan te pakken.
Uitdagingen en aandachtspunten bij re-integratie bij of na kanker
Wanneer wij bij VDHC Werkadvies iemand begeleiden tijdens de re-integratie, staat de mens die wij voor ons hebben voorop. Ieder mens is anders en heeft andere behoeftes, of je nou ziek bent (geweest) of niet. Daarnaast kijken wij naar de klachten die iemand ervaart in werk. Re-integratie bij of na kanker kent enkele specifieke uitdagingen en aandachtspunten, zoals:
- Onvoorspelbaarheid van herstel:
Bij kanker is het herstelproces vaak onvoorspelbaar. Behandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie of immunotherapie kunnen langdurige en wisselende bijwerkingen hebben, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of neuropathie. Dit maakt het lastig om een vaste re-integratieplanning te maken.
- Lichamelijke en mentale vermoeidheid:
Extreme vermoeidheid komt veel voor bij mensen die herstellen van kanker. Deze vermoeidheid verschilt van normale vermoeidheid en wordt vaak versterkt door inspanning, waardoor werkhervatting extra uitdagend kan zijn.
- Psychosociale impact:
Na kanker ervaren veel mensen gevoelens van onzekerheid, angst voor terugkeer van de ziekte (recidief angst) of moeite met het hervinden van een ‘normaal’ leven. Dit speelt vaak een grotere rol dan bij andere ziekten. Ook kan de diagnose leiden tot een andere kijk op het leven, werk en carrière.
- Late gevolgen van behandeling:
Sommige mensen ervaren nog jaren na de behandeling gevolgen, zoals een verminderd uithoudingsvermogen, geheugen- en concentratieproblemen (ook wel ‘chemobrein’ genoemd) of hormonale verstoringen. Dit vraagt om langdurige aanpassingen en ondersteuning.
Overeenkomsten met andere ziektes
Net als bij andere aandoeningen blijft maatwerk essentieel. Het doel is een duurzame terugkeer naar werk, waarbij rekening wordt gehouden met de belastbaarheid en wensen van de werknemer. Het is belangrijk om te weten dat niemand er alleen voor staat – met de juiste ondersteuning kan er gekeken worden welke mogelijkheden er zijn.
Hulp nodig?
Heb je vragen over re-integratie tijdens of na kanker? Of wil je meer weten over re-integratie in het algemeen? Neem gerust contact op met onze collega’s Elbert of Charlotte. Wij denken graag met je mee en helpen je om een passende oplossing te vinden.