Lunchsessie: Chronische Stress Reversal (CSR)

Chronische Stress Reversal

Afgelopen week gaf onze collega en burn-out-specialist Anton een inspirerende lunchsessie over Chronische Stress Reversal (CSR). Anton is aangesloten bij het CSR Expertisecentrum voor Stress en Veerkracht. CSR gaat over het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress.

De focus van deze lunchsessie was: hoe blijf je energiek en vitaal, en wat kun je doen als stress omslaat in een burn-out?

Soorten stress

Er zijn drie soorten stress, namelijk:

  • Eustress – gezonde stress die motiveert.
  • Acute stress – tijdelijke stress die helpt in noodsituaties.
  • Chronische stress – langdurige, negatieve stress zonder voldoende herstel, wat uiteindelijk kan leiden tot burn-out.

Mensen die zich vaak overmatig verantwoordelijk voelen, perfectionisten, harde werkers en HSP’ers lopen extra risico.

Wat gebeurt er bij chronische stress?

Langdurige stress zorgt voor een tekort aan herstelmomenten. Dit leidt tot roofbouw op lichaam en geest, met symptomen als vermoeidheid, concentratieproblemen en emotionele uitputting. Wanneer deze situatie te lang duurt, ontstaat een burn-out.

De Chronische Stress Reversal-methode in fases

De CSR methode gaat uit van drie fases, namelijk:

  1. Stoppen met roofbouw en starten met herstel.
  2. Opbouwen van nieuwe energie en vitaliteit.
  3. Duurzame re-integratie en sociaal herstel.

Anton benadrukte hoe belangrijk het is om niet te vroeg te starten met re-integratie. Mensen in fase 1 zijn nog niet klaar om terug te keren naar werk, voortijdig terugkeren kan het herstelproces zelfs vertragen.

Meten en begeleiden

Met de CSR-test worden stressniveaus, herstelvermogen en energiereserves in kaart gebracht. Deze inzichten zijn waardevol om samen met een bedrijfsarts een passend hersteltraject te bepalen.

Wil jij ook duurzame begeleiding bij stress of burn-out?

Neem contact op met ons voor meer informatie over hoe wij medewerkers en organisaties begeleiden naar herstel en vitaliteit. Samen bouwen we aan een gezonde en veerkrachtige werkplek!



Bereikbaarheid zomervakantie 2024

Ook voor onze medewerkers is de vakantieperiode aangebroken. Wij zorgen ervoor dat wij gewoon bereikbaar blijven in de vakantieperiode voor al jullie vragen. Wij hopen op jullie begrip..