Vroegtijdige inzet Arbeidsdeskundige Ondersteuning bij ziekte

Vroegtijdige inzet Arbeidsdeskundige Ondersteuning bij ziekte

De afgelopen tijd hebben wij ons bezig gehouden met de ontwikkeling van een nieuwe dienst: Vroegtijdige inzet van Arbeidsdeskundige Ondersteuning bij ziekte.

Uitleg nieuwe dienst

Middels Vroegtijdige inzet van Arbeidskundige Ondersteuning bij ziekte (VAO) willen wij helpen om meer perspectief te bieden in een vroeg stadium na ziekmelding van de medewerker. Dus in plaats van te wachten tot het einde van het eerste ziektejaar, willen wij al voor die tijd met de zieke medewerker aan de slag, gericht op passende mogelijkheden.

Op deze manier krijgt de werkgever al in een eerder stadium meer zicht op de beperkingen en mogelijkheden van de medewerker. De voordelen op een rij:

  • meer aandacht voor mogelijkheden en inzet van activiteiten die nodig zijn;
  • stimuleren van de eigen regie van de werknemer;
  • gerichte acties inzetten op thema’s die aandacht behoeven;
  • kostenbesparend door meer facultatief producten aan te bieden;
  • door kort op verzuim te zitten meer kans op oplossing/loonwaarde;
  • verzuimkosten worden lager;
  • minder kans op instroom in de WIA;
  • stimulerend in de organisatie om actief betrokken te zijn;
  • goed werkgeverschap.

De medewerker krijgt op deze manier vroegtijdig meer inzicht in het proces van ziekteverzuim en de mogelijkheden die er zijn binnen re-integratie naar eigen of ander werk. Onderdelen waar aan gewerkt kunnen worden zijn bijvoorbeeld het doen van een competentietest en beroepskeuzetest en het maken van een nieuw of updaten van het huidige cv. De opties worden afgestemd op de mogelijkheden van de medewerker op dat moment.

Pilot

Vanaf september 2024 zijn we gestart met de pilot van deze dienst, die tot het einde van dit jaar zal duren. Vanaf 2025 hopen wij deze dienst toe te kunnen voegen aan ons al bestaande aanbod van dienstverlening. Wij doen de pilot in samenwerking met enkele van onze vaste opdrachtgevers.

Ook interesse om mee te doen aan de pilot of wil je er graag meer over weten? Neem dan contact met ons op via: info@vdhcwerkadvies.nl o.v.v. Pilot VAO.

Bereikbaarheid zomervakantie 2024

Ook voor onze medewerkers is de vakantieperiode aangebroken. Wij zorgen ervoor dat wij gewoon bereikbaar blijven in de vakantieperiode voor al jullie vragen. Wij hopen op jullie begrip..