Medewerker aan het woord: “Ik zou iedereen in mijn situatie, indien mogelijk, een werkervaringsplek willen aanraden”

Werkervaringsplek

Onze collega Marjolein McGowan-van de Veen is Content Creator en administratief medewerker. Marjolein richt zich met name op het schrijven van artikelen voor onze LinkedIn pagina en onze website. Ze is bij ons binnen gekomen als kandidaat. Vervolgens startte zij bij ons in de vorm van een werkervaringsplek. Inmiddels is zij, naast haar WIA uitkering, alweer 5 jaar bij ons in dienst! Het werken met haar beperkingen ziet zij niet meer als een beperking.

Marjolein vertelt

“In 2017 bleek ik Hodgkin (Lymfeklierkanker) te hebben. Ik merkte niet dat ik ziek was, maar door de behandelingen tegen de kanker ging ik mij steeds zieker voelen. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat ik, door de effecten die de behandelingen op mij hadden (en nog steeds hebben), mijn eigen werk als Sociotherapeut voor jongeren met autisme niet meer kon doen.

Ik kwam bij VDHC Werkadvies terecht als kandidaat en al snel werd mij een werkervaringsplek binnen het bedrijf aangeboden. De bedoeling was dat er een administratieve afdeling opgezet zou worden, want die was er nog niet. Al doende kon ik oefenen met wat ik wel en niet aan kon in werk. Uiteindelijk resulteerde dit in juni 2018 tot een WIA uitkering en daarnaast een dienstverband van 16 uur bij VDHC Werkadvies. Toen dit later teveel uren bleken te zijn qua belasting, ben ik 12 uur gaan werken. Ik schreef eerder al een blog voor onze website over hoe het is om te horen dat je een WIA uitkering krijgt (klik hier om naar het blog te gaan).”

Mogelijkheden en beperkingen

“Ik had vroeger nooit bedacht dat ik het leuk zou vinden om administratief medewerker te zijn. Ik had überhaupt geen idee wat ik nog kon en graag zou willen doen qua werk na mijn ziekte.

In mijn vorige werk voerde ik ongeveer de hele dag gesprekken: ik gaf trainingen (aan individuen en in groepsverband), had 1-op-1 gesprekken en moest behandelbesprekingen bijwonen en/of voorzitten. Ik moest goed kunnen luisteren en adequaat kunnen reageren. Dat vraagt denken en doen tegelijk, kunnen schakelen, om kunnen gaan met prikkels, etcetera. Dat is wat tegenwoordig nou juist zoveel moeite en energie kost. Een ander onderdeel van mijn vorige werk was rapporteren en verslaglegging: dit kan ik nog wel! En dat komt heel goed uit in mijn huidige werk.”

Heden

“Na een paar jaar als administratief medewerker ben ik mij gaan richten op het creëren van content voor ons bedrijf. Ook dit was een functie die tot op dat moment binnen ons bedrijf nog niet bestond, maar waar wel behoefte aan was. Leuk, maar ook spannend, deze nieuwe uitdaging. Voor mij echt een hele nieuwe richting, wat veel vraagt van mijn denkvermogen. Nieuwe dingen eigen maken en het overzicht daarin krijgen en behouden kost mij veel meer moeite dan vroeger. Gelukkig ben ik hierin heel fijn gecoacht. Ik vind het enorm leuk, ik ben blij met deze uitdaging en kans!”

Fijne werkgever

“Waarom het mij lukt om dit werk te doen? Door de ruimte die ik krijg van mijn fijne werkgever. Ik mag mijn grenzen aangeven. Er wordt rekening gehouden met mijn beperkingen. Zo werk ik hooguit 1 keer per week op kantoor omdat autorijden veel van mij vraagt (prikkelverwerking). Indien nodig kan ik zelf met mijn uren schuiven waar mogelijk, wanneer ik bijvoorbeeld enorme opstartproblemen heb op mijn werkdag. En als ik mij echt niet goed voel kan ik mij ziek melden zonder dat iemand daar moeilijk over doet. Maar weet je: doordat er rekening met mij gehouden wordt, hoef ik mij eigenlijk zelden ziek te melden. Ik werk liever wel dan niet, zonder hierbij over mijn grenzen te hoeven gaan.”

Werkervaringsplek? Een aanrader!

“Ik zou iedereen in mijn situatie, indien mogelijk, een werkervaringsplek willen aanraden. Het is een kans om kennis te maken met ander werk, met je nieuwe mogelijkheden en het opbouwen van uren. En wellicht hou je er net als ik een heel fijne werkplek aan over!

Werkgevers zou ik willen vragen mensen zoals ik een kans te geven middels een werkervaringsplek: het is een vrijblijvende manier om kennis te maken met een potentiële nieuwe werknemer. Je zit nergens aan vast en kan zo samen ontdekken of er een klik is! En de kans is groot dat je er uiteindelijk een zeer gemotiveerde werknemer aan over houdt, met een frisse blik vanuit een ander werkveld.”

Bereikbaarheid zomervakantie 2024

Ook voor onze medewerkers is de vakantieperiode aangebroken. Wij zorgen ervoor dat wij gewoon bereikbaar blijven in de vakantieperiode voor al jullie vragen. Wij hopen op jullie begrip..