Vrijwilligerswerk tijdens re-integratie 2e spoor
Je bent ziek (geweest) en staat voor de uitdaging om weer aan het werk te gaan. Misschien kan je je oude werk niet meer oppakken of zoek je naar een nieuwe richting die beter past bij jouw situatie. Dat is waar het re-integratie 2e spoortraject om de hoek komt kijken. Wist je dat vrijwilligerswerk hier een rol in kan spelen? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Waarom vrijwilligerswerk in een re-integratietraject?
Vrijwilligerswerk biedt een veilige en flexibele omgeving waarin je kunt herstellen en ontdekken wat je nog wil en kan. Vrijwilligerswerk is vooral geschikt wanneer je belastbaarheid nog beperkt is en de stap naar betaald werk nog te groot voelt. Dit maakt het een waardevol onderdeel van re-integratie, vooral binnen het re-integratie 2e spoortraject. Hier zijn een paar redenen waarom:
- Herontdek je talenten: vrijwilligerswerk geeft je de kans om nieuwe dingen uit te proberen of oude vaardigheden weer op te pakken. Het helpt je ontdekken wat je energie geeft en wat bij je past.
- Zelfvertrouwen opbouwen: na een periode van ziekte kan de drempel om weer aan het werk te gaan hoog zijn. Vrijwilligerswerk biedt een setting waarin je zonder druk weer aan de slag kunt en vertrouwen in jezelf kunt herwinnen.
- Netwerken en kansen creëren: vrijwilligerswerk brengt je in contact met nieuwe mensen en organisaties. Het kan een opstap zijn naar betaald werk, doordat je nieuwe contacten legt en waardevolle ervaring opdoet.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Tijdens een re-integratie 2e spoortraject werk je samen met een re-integratieconsulent om te bepalen welke stappen haalbaar en zinvol zijn. Vrijwilligerswerk kan daarbij een belangrijk onderdeel zijn, bijvoorbeeld:
- Helpen bij activiteiten in een buurtcentrum;
- Ondersteunen bij administratieve taken voor een vereniging;
- Begeleiden van creatieve of sportieve activiteiten in een zorginstelling.
Wat je doet, wordt afgestemd op jouw mogelijkheden en doelen. Het belangrijkste is dat het vrijwilligerswerk bijdraagt aan jouw persoonlijke groei en werkherstel.
De waarde voor werkgevers
Voor een werkgever is het fijn om te weten dat vrijwilligerswerk helpt om de inzetbaarheid van medewerkers te versterken. Het helpt hen vaardigheden te behouden of ontwikkelen en een werkritme op te bouwen. Dit levert een win-win situatie op: je medewerker groeit en kan sterker terugkeren in een passende rol, of dit nu binnen of buiten jouw organisatie is. Bovendien laat het zien dat jij als werkgever betrokken bent bij het herstelproces.
Tot slot
Vrijwilligerswerk binnen een re-integratietraject is veel meer dan ‘tijd overbruggen’. Het geeft je als werknemer de ruimte om te groeien, te ontdekken en opnieuw te bloeien. En als werkgever draag je bij aan een duurzaam herstel van je medewerker.
Ben je benieuwd naar hoe VDHC Werkadvies hierin kan ondersteunen? Of wil je sparren over de mogelijkheden? Laat het ons weten – we denken graag met je mee.