Samen bouwen aan sociale veiligheid en duurzaamheid
Bij de Week van de Werkstress 2024 draait alles om sociale veiligheid. Een werkomgeving waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken, feedback te geven en fouten te maken zonder angst voor afwijzing of vervelende gevolgen. Maar wist je dat sociale veiligheid ook een sleutel is tot Duurzame Inzetbaarheid?
In dit blog lees je hoe beide thema’s met elkaar verbonden zijn en wat wij als VDHC Werkadvies kunnen betekenen om dit binnen jouw organisatie te versterken.
Sociale veiligheid: de basis voor Duurzame Inzetbaarheid
Duurzame Inzetbaarheid draait om meer dan alleen fysieke gezondheid. Mentale veerkracht en het gevoel van veiligheid binnen de organisatie spelen ook een belangrijke rol. Wanneer medewerkers zich gehoord voelen en weten dat ze op een veilige manier kunnen bijdragen, vergroot dit hun betrokkenheid. Sociale veiligheid houdt het werkplezier hoog en helpt uitval door bijvoorbeeld stress of burn-out te voorkomen.
Week van de Werkstress 2024
Voor de Week van de Werkstress 2024 is de KoersKaart ‘Samen Sociaal Veilig’ ontwikkeld. Deze kaart biedt teams een eenvoudige manier om te bespreken wat een veilige werkomgeving voor hen betekent. Zoals de kaart zelf vraagt: “Verandert de cultuur door je uit te spreken, of moet de cultuur eerst veranderen voordat mensen zich durven uitspreken?” Het antwoord op die vraag ligt in kleine, dagelijkse interacties die samen een veilige werkcultuur vormen.
Uiteindelijk is het een bottom-up beweging. Een bottom-up aanpak doet een beroep op eigen inbreng en verantwoordelijkheid, wat leidt tot eigenaarschap. En juist dit eigenaarschap maakt dat mensen ook daadwerkelijk in beweging komen.
Onze bijdrage aan sociale veiligheid in jouw organisatie
Bij VDHC Werkadvies nemen we sociale veiligheid serieus. Wij hebben aandacht voor dit thema in onze coachgesprekken en arbeidsdeskundige onderzoeken. Zo zorgen we ervoor dat medewerkers zich bewust worden van hun eigen rol én de invloed die zij kunnen hebben op een positieve werksfeer.
Wat kun je verwachten van onze begeleiding ten aanzien van dit thema?
- Aandacht voor sociale veiligheid in onze gesprekken.
- Praktische handvatten om een veilige werkomgeving te bevorderen en duurzame veranderingen te ondersteunen.
- Bewustwording bij medewerkers over hoe zij zelf bijdragen aan een veilige en ondersteunende cultuur.
Aan de slag? Wij helpen je graag!
Benieuwd hoe jouw organisatie sociale veiligheid kan versterken en medewerkers duurzaam inzetbaar kan houden? Neem vandaag nog contact op met charlotte@vdhcwerkadvies.nl. Samen zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers met plezier en energie aan het werk blijven!