Onze collega Liesbeth Buurman stelt zich voor
Onze collega Liesbeth Buurman werkt al jaren voor ons als re-integratiespecialist. Met haar eigen manier van intuïtieve en betrokken persoonlijke coaching heeft ze al heel wat mensen aan werk geholpen. Graag stelt zij zich via deze weg aan jullie voor.
Liesbeth vertelt
“Na mijn HBO opleiding Personeel en Arbeid in Breda ben ik zelf mijn loopbaan begonnen als intercedente bij Randstad uitzendbureau. Mijn liefde voor het begeleiden van mensen naar werk is toen gegroeid. Binnen Randstad werd ik al gauw betrokken bij de aanbesteding om WAO’ers en WW’ers richting werk te re-integreren. Na nog vijf jaar voor een ander re-integratiebedrijf te hebben gewerkt, ben ik in 2010 als zelfstandig coach gestart. Ik heb mij toen aangesloten bij de wat grotere re-integratie- en outplacementbureaus.“
VDHC Werkadvies
“Via mijn eigen netwerk ben ik in 2018 met Elbert Kamphorst van VDHC Werkadvies in contact gebracht, er bleek een goede klik te zijn. Vanaf dat moment werk ik met veel plezier voor VDHC Werkadvies. Hier voer ik inmiddels diverse complexe, maar vooral uitdagende en leuke re-integratie 2e spoortrajecten uit.
VDHC Werkadvies voelt voor mij als een warm bad, waar ik mij direct onderdeel van het team voelde. Bedrijfsuitjes, intervisiebijeenkomsten en fijne lunchwerkafspraken waarbij ik word betrokken, maken dat ik mij op mijn plek voel binnen het bedrijf. Ik heb VDHC Werkadvies leren kennen als een gezellig, maar vooral professioneel team van waardevolle collega’s.”
Mijn werk als re-integratiespecialist
“We zijn dagelijks bezig met re-integratie en hebben vaak onbewust en/of bewust grote invloed op de loopbanen van een (zieke) medewerker. Het werken met mensen blijkt nog steeds mijn allergrootste passie. Elk individu is uniek. Met mijn eigen manier van intuïtieve en betrokken persoonlijke coaching heb ik al heel wat mensen aan werk geholpen. Ik vind het erg mooi om te mogen werken met mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om weer terug in hun eigen kracht te komen. Wat ik erg waardevol vind, is het opbouwen van een vertrouwensband met mijn kandidaten. Van daaruit kijken we verder naar zijn of haar drijfveren en werkwaarden.
Het leuke is dat de doelgroep waarmee we werken zeer divers is. De ene keer spreek je een directeur/manager van een onderwijsinstelling of bedrijf, een andere keer bijvoorbeeld een doktersassistente of leerkracht die is uitgevallen. Omdat je veel mensen van P&O (Personeel&Organisatie) afdelingen en werkgevers kent, zet ik deze netwerken in om mensen vanuit de ene organisatie kennis te laten maken met een andere organisatie. Dit kan door ze te laten proeven aan het werk middels bijvoorbeeld een werkervaringsplaats of een stageplek.”
Reset
“Bij het begeleiden van de doelgroep van 2e spoorkandidaten is het naar mijn mening essentieel om te komen tot een ‘reset’ bij de medewerker: waar sta ik, wat heb ik tot nu toe geleerd en waar wil ik naartoe? Dit doe ik door gebruik te maken van een loopbaanprogramma en coachafspraken. Met het loopbaanprogramma kan de kandidaat zelfstandig op zoek gaan naar zijn/haar eigen competenties, vaardigheden en talenten. Tijdens de coachafspraken kunnen er dan concrete acties worden afgesproken. Belangrijk is dat de kandidaat zelf achter die acties staat en zich er aan committeert.”
Wat ik belangrijk vind
“Voor mij is het van groot belang dat mensen zich richten op duurzaam werk dat hen voldoening en plezier geeft. Ik help hen om belemmerende overtuigingen weg te nemen en help hen richting te geven naar een toekomst waarin zij op hun plek zijn.
Ik voel een sterke affiniteit met mensen die door een burn-out of andere tegenslagen zijn uitgevallen en behoefte hebben aan sturing of een stukje focus.
Mijn werkdag is geslaagd als ik weer een kandidaat op weg heb kunnen helpen met persoonlijke en professionele groei, zodat hij/zij weer vol vertrouwen en energie zijn/haar carrière kan voortzetten!”