Sandra vertelt: “Dit doet een arbeidsdeskundige”

Arbeidsdeskundige

Wat doet een arbeidsdeskundige precies? Op welke terreinen adviseert zo’n professional? En waarin onderscheidt een arbeidsdeskundige zich van een re-integratiespecialist? Als iemand dat goed kan uitleggen, is het onze collega Sandra Ruiter wel. Zij deed uitgebreid onderzoek naar het vak om tot de ontdekking te komen dat dát is wat ze zocht.

Sandra vertelt

“Mijn ervaringen als arbeidsdeskundige zijn vers van de pers. Sterker nog, tot een jaar geleden wist ik niet eens precies wat een arbeidsdeskundige doet. Ik had mijn baan in de zakelijke dienstverlening vaarwel gezegd en ging me bezinnen op de vraag: hoe wil ik dat mijn nieuwe werk eruitziet, qua inhoud en werkomgeving? Een intensief zoekproces volgde. Via mijn netwerk praatte ik met veel verschillende mensen. Uiteindelijk kwam ik uit bij het vak van arbeidsdeskundige. Ook in dat werkveld sprak ik vervolgens met allerlei professionals, die hun werk doen bij het UWV, een arbodienst of als zelfstandige. Zo kreeg ik echt een goed beeld bij het beroep. Ik besloot de opleiding tot arbeidsdeskundige te gaan doen. In september 2020 startte ik en in mei 2021 kwam ik bij VDHC Werkadvies om in de praktijk te brengen wat ik leerde. En met succes: ik heb de opleiding inmiddels afgerond.”

De arbeidsdeskundige als beoordelaar, begeleider en adviseur

“Een arbeidsdeskundige is actief op het speelveld van mens, werk en inkomen. Dat betekent dat hij kijkt naar het functioneren van  mensen  in hun  werk, naar de beperkingen die er zijn en waar en wanneer het vastloopt. Een arbeidsdeskundige is autonoom, deskundig en onafhankelijk, en hij kan drie rollen aannemen: die van beoordelaar, begeleider en adviseur.’ ‘In de rol van beoordelaar weegt de arbeidsdeskundige de belasting in de functie en de belastbaarheid van de werknemer. Vervolgens geeft hij advies over de mogelijkheden voor de werknemer binnen het 1e spoor (dat wil zeggen: binnen de eigen organisatie) en het 2e spoor (buiten de eigen organisatie). Dit proces verloopt in vier stappen:

1 Is het eigen werk passend?

2 Zo niet, is het werk passend te maken?

3 Als dat niet kan, zijn er dan andere mogelijkheden binnen het bedrijf?

4 En als dat uiteindelijk ook niet mogelijk is, is er ergens anders op de arbeidsmarkt passend werk?

Als het inderdaad tot stap 4 komt, stapt de arbeidsdeskundige in de rol van begeleider. Hij helpt de werknemer dan bij het zoeken naar passend werk op de arbeidsmarkt. Tot slot is er dus de adviseursrol. Daarin geeft de arbeidsdeskundige advies over bijvoorbeeld een aanpassing van de werkplek, of over preventie en duurzame inzetbaarheid. Voor dat laatste is wel een extra opleiding vereist. “

Het individu centraal

“De arbeidsdeskundige bekijkt de situatie vanuit meerdere invalshoeken: de gezondheidstoestand, persoonlijke omstandigheden, competenties en inkomen. Hierbij is er aandacht voor oorzaken én gevolgen van klachten en beperkingen, zowel qua werk als privé. Niet de beperkingen, maar de individuele mogelijkheden staan hierbij centraal. En dat sluit ook aan bij de visie van de WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen): het werkvermogen van de werknemer is het uitgangspunt.”

Goede kennis

“Als arbeidsdeskundige houd ik me bezig met zowel re-integratietrajecten als het uitvoeren van arbeidsdeskundige onderzoeken. Dat betekent dat ik altijd gedegen en up-to-date kennis van wet- en regelgeving en jurisprudentie paraat heb. Net zoals mijn collega’s bij VDHC Werkadvies, want we zijn bijna allemaal opgeleid tot arbeidsdeskundige. En dat is een enorme pré, want de meeste re-integratiespecialisten zijn dat niet.”

Dit artikel is onderdeel van ons magazine ter ere van het 15 jarig bestaan in 2021. Wil je het hele magazine bekijken? Klik dan op deze link. Heb je liever een papieren versie? Mail dan naar: administratie@vdhcwerkadvies.nl. Zij kunnen een exemplaar naar je opsturen.

Nieuwe website in de maak!

Momenteel zijn wij achter de schermen, samen met Jörgen van Blits Web & Design, druk bezig met het maken van een vernieuwde website voor VDHC Werkadvies. Ons doel?..

ADHD Awareness Month

ADHD/ADD is meer dan alleen moeite met concentreren. Het is een neurologische eigenschap die leidt tot een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Dit brengt zowel uitdagingen als..